ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η διασύνδεση του προφορικού με τον γραπτό λόγο, είναι ένα θέμα με υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον. Με πιο απλά λόγια, το ερώτημα που απασχολεί είναι το εξής: <<Ένα παιδί που δεν μιλά καλά πριν το σχολείο, θα έχει μαθησιακές δυσκολίες;>>. Επίσης πολλοί γονείς απευθύνονται σε κάποιον ειδικό κατά την προσχολική περίοδο και ζητούν αξιολόγηση λόγου/ομιλίας. Αν ο ειδικός κρίνει πως το παιδί χρειάζεται θεραπευτική υποστήριξη-καθώς υπάρχουν ευρήματα που αποκλίνουν από την τυπική γλωσσική ανάπτυξη-οι γονείς συχνά ρωτούν με αγωνία: <<Το παιδί μου έχει δυσλεξία;>>.

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να δοθεί αν πρώτα αποσαφηνιστούν κάποια θεμελιώδη πράγματα.

Αρχικά ο προφορικός λόγος προηγείται του γραπτού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάκτηση του γραπτού λόγου, είναι η κατάκτηση του προφορικού (πλην κάποιων εξαιρέσεων). Έτσι λοιπόν με βάση την λογική αλλά και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, είναι ξεκάθαρο πως ο προφορικός λόγος επηρεάζει και καθορίζει τον γραπτό λόγο. Παιδιά μου εμφανίζουν καθυστέρηση στην ομιλία, φωνολογικές-αρθρωτικές δυσκολίες, δυσκολίες στην σύνταξη, τη γραμματική, τη σημασιολογία, την πραγματολογία και την έκφραση, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίστοιχες δυσκολίες στον γραπτό λόγο.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα των Hulme & Snowling όπου υλοποιήθηκε το 2014. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω ερευνητές βρήκαν πως τα προβλήματα στον προφορικό λόγο των παιδιών, επηρεάζουν την δεξιότητα της ανάγνωσης. Έπειτα, εκπαίδευσαν αυτά τα παιδιά στον προφορικό λόγο και παρατήρησαν πως βελτιώθηκε αυτόματα και η δεξιότητα της ανάγνωσης.

Πού οδηγούμαστε με βάση το παραπάνω;

Οδηγούμαστε στο ότι οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ανάπτυξης του προφορικού λόγου του παιδιού μας καθώς προηγείται του γραπτού. Αποκαθιστώντας έγκαιρα και πρώιμα ένα πρόβλημα στον προφορικό λόγο καθώς μπορούμε να <<προλάβουμε>> μία πιθανή μαθησιακή δυσκολία. Πρέπει να ζητάμε καθοδήγηση από ειδικούς και να μην παίρνουμε μία κατάσταση στα χέρια μας, για την οποία δεν είμαστε ειδήμονες. Ο αμερόληπτος λογοθεραπευτής είτε θα μας καθησυχάσει και θα μας δώσει συμβουλές που μπορούμε και μόνοι μας να ακολουθήσουμε, είτε θα μας καθοδηγήσει για την καλύτερη δυνατή πρόοδο του παιδιού μας.

Στον χώρο μας, αξιολογούμε τα παιδιά δωρεάν! Αν κάποιο κομμάτι της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού μας προβληματίζει, προγραμματίζουμε μία επαναξιολόγηση (μετά από 2-3 μήνες) για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του παιδιού συνεχώς και να αποφασίσουμε αν τελικά είναι απαραίτητη η έναρξη του θεραπευτικού προγράμματος.

Τέλος, κρατάμε αρχείο αξιολογήσεων (έπειτα από τη δική σας έγκριση) για διάστημα 1 έτους, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να δούμε την πρόοδο του παιδιού ή τα σημεία στα οποία η δυσκολία επιμένει και χρήζει παρέμβασης.

Κάντε κράτηση τώρα για μία δωρεάν αξιολόγηση!

Συζητήστε μαζί μας τους ενδοιασμούς και τις ανησυχίες σας για το παιδί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s